ПОДКРЕПА ЗА БЛОГА

ПРЕГЛЕД на рекламите

РЕКЛАМИ от Google

ТЪРСАЧКА за Всеки

Custom Search

сряда, 6 август 2014 г.

ЕДИН БЕЗСМИСЛЕН ДЕБАТ ЗА ДАЛАВЕРИТЕ С ЕВРОПЕЙСКИТЕ СУБСИДИИ


Населението на малкото полупланинско село Смолско, община Мирково   на 17.07.2014 год. на общоселската среща  с председателя на ОбС Мирково беше изненадано от коментирания факт, че няколко „хитреци” са декларирали чужди земеделски земи, за които получават субсидии. До края на месеца, когато изтичаше срока за новото деклариране на начина за ползването на земеделските земи, не бяха огласени отговори на очакваните въпроси за неправомерно(без съответни договори) деклариране на имоти като пасища в землището на селото. Собствениците на земите се държат в неведение  -  не се огласява информация за лицата които са ги декларирали, за идентификационните номера на декларираните масиви, както и за наличието на съответни договори за ползването им от тези лица. И така, хората бяха лишени от възможността да разберат(проверят) дали техни имоти са декларирани от някого като пасища.

В началото на месец август във ФБ групата "село Смолско" станахме свидетели на неадекватната агресивна реакция на роднините на някои от известните в селото такива ползватели, които използваха груб език, лъжливи нападки, прикриваха се зад интернет профили на децата си, мобилизирани бяха съпруги, племенници, сестри, приятели. Нито един конкретен факт, обаче, не беше посочен, за да се разсее съмнението за злоупотреби с европейски субсидии.
Не можахме да разберем от коментарите на съпругата(Иванка Менгова) на един от тях защо от своя профил и от профила на невръстната си десетгодишна дъщеря(Михаела Кънчева) "ни в клин, ни в ръкав" ни  заливаше с извадки от Конституцията за нейните „граждански права” относно защитата на „личния живот,” и забраната да бъде следена, подслушвана, фотографирана без нейно съгласие, защита на лични данни и т.н. От коментарите, направени от профила на малолетната й дъщеря се отправяха остри нападки с измислени лъжи за създаването през 50-те години на ТКЗС Смолско, нямащи нищо общо с действителността, както и със сега извършените  действия от баща й(Тодор Кънчев) при ползване  на чужди имоти. Не разбрахме защо точно тези хора използват като свои създадените и поддържани масиви(блокове) от „омразното им” ТКЗС? Беше ни казано, че тогава "някакво виртуално" поколение е грабило, а сега дошло времето на тяхното поколение "да живее". 
Защитниците на другия, по голям ползвател, Стоян Велин и самия той също не огласиха никакви данни за получаваните субсидии от него, баща му, майка му и правните основания.  Вместо това пък отправяха безапелационни и обидни разпореждания под формата на заплахи- да си мълчим, да не се бъркаме и да не се занимаваме с „тези хора”. Не ни беше казано на какво основание този господин владее имота на редовите кооператори в бившето ТКЗС   - складовата база, хангарите  и големия асфалтиран двор на МТС, може би вече разрушен от ползвателите.
Разбрахме, обаче, че тази канонада от безсмислени словоизлияния се прави с единствената цел да се отклони вниманието от проблема за неправомерното ползване на субсидии и да се блокират исканията за гласност и публичност по този проблем. Стигнаха до "запушване на устата" - блокиране на достъп до страницата на ФБ групата "село Смолско"и до изтриване публикации и коментари с "неудобни"  факти.

Мълчат и другите известни десетина лица, които получават субсидии за декларирани пасища в землището на село Смолско. Нито един от тях досега не се възползва от възможността да "влязат в законовите коловози", като поканят собствениците или техните наследници да сключат с тях съответните договори за ползване на земите им.
На госпожата, която твърде неумело, но със самочувствие, борави с първия нормативен документ на държавата – Конституцията, препоръчвам да си намерят юридически съветник, който да е компетентен по наказателно право и отнасящите към техния случай други закони. Вероятно такъв юрист със задълбочени познания не само по общите конституционни права на гражданите, съвсем скоро ще потрябва на такива ползватели на земеделски земи, на  европейски субсидии и национални доплащания в земеделието.

И тъй като общинската власт и съответните ползватели не счетоха за нужно да информират населението, в т.ч. и чрез възможностите на Интернет, ще очакваме някоя от съответните компетентни институции - от Държавен фонд земеделие , общинската служба по земеделие – Пирдоп, Агенцията за държавен финансов контрол, ДАНС или службата АФКОС към МВР да извършат необходимите проверки на фактите и обстоятелствата, подкрепящи обществените съмнения относно злоупотреби с европейски и национални средства и със собствеността на гражданите в село Смолско.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.