ПОДКРЕПА ЗА БЛОГА

ПРЕГЛЕД на рекламите

РЕКЛАМИ от Google

ТЪРСАЧКА за Всеки

Custom Search

четвъртък, 9 май 2013 г.

ДА СПАСИМ ПЧЕЛИТЕ от АРЕНДАТОРИТЕ на ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ


СИГНАЛ
до Община Мирково


Изпратен по ел.поща на 04.05.2013г.
На вниманието на :
              г-жа Ц.Йотина- кмет на Община Мирково
              г-н П.Грохчев, председател на Общ. съвет Мирково

         
             Уважаеми,
      Пчеларите от с.Смолско се обръщаме   към Вас, в качеството Ви на  представители на общинската власт, за вземане на спешни мерки за предотвратяване започналото унищожаване на пчелните семейства в землището на с. Смолско.

По време на великденските празници от името на земеделския производител Борис Йотин, в с.Смолско на видно място е закачено неподписано съобщение, с което уведомява, че същият ще извърши пръскане на обработваните от него площи в периода от 6 май до 26 май 2013 г.
На автора на  това съобщение,  вероятно не му е известно, че е невъзможно през този период на годината да се затворят плътно кошерите за 20 дни. Грамотните земеделски производители от десетилетия извършват пръскането само за няколко часа(рано сутрин) в точно определен ден, за който се съобщава на пчеларите достатъчно време преди това(минимум една седмица предварително).

Напомняме Ви, че масовото измиране на пчелните кошери се превърна в Европейски и Световен проблем, както и за въведената неотдавна забрана за пръскане с пестициди в страните от Европейския съюз
Измирането на кошерите през последните години е масово и в с. Смолско, което сме убедени,  че се дължи на безразборното, неконтролируемо престъпно пръскане с пестициди, особено на площите, засявани със слънчоглед.

Надяваме се че ще вземете адекватно отношение по описания случай, както и че ще предприемете превантивни мерки към другите няколко арендатори („Елаците- медАД, Иван Терзиев, Тодор Кънчев и др.).



05.05.2013г.                                             

                                                             

Репортаж от СредногориеМедиявидеоклип

      

                                                                            

П И С М О

                                                                            До
Елаците-мед АД
                                                           (office@ellatzite-med.com,

На вниманието на :
                                   инж. Иван Владов, Зам. генерален директор "Производство и околна среда" в
                                                                                                      "Елаците- мед АД".
           
Уважаеми г-да,
            Приложено изпращам Ви тревожен СИГНАЛ до кмета и председателя на Общ. съвет с. Мирково във връзка с унищожаването на пчелни семейства в землището на с.Смолско по време на пръскане на земеделски култури.
Тъй като "Елаците-мед АД" е основния арендатор на обработваеми площи в с.Смолско, от името на пчеларите, се обръщам към Вас за съдействие да не се допусне през тази година по ваша вина да бъдат отровени пчелни семейства. Такова предположение имаме през минали години.
За целта Ви предлагаме да определяте предварително деня и часа - от до( по правило рано сутрин), когато ще извършвате пръскане, за което да ни уведомявате(минимум една седмица по рано), за да затворим кошерите през този ден. За да запазим пчелите не е допустимо да се пръска през няколко последователни дни. Ако се налага пръскане в различни дни, е необходимо да се съобразявате и с инкубационните периоди на съответните препарати за растителна защита.

05.05.2013 г.

О Т Г О В О Р
от "Елаците - Мед"  АД





9 коментара:

  1. Пчеларите от с.Смолско благодарят на СредногориеМедия за проявената съпричастност към усилията на пчеларите да предотвратят отравянето на пчелните семейства при безконтролното пръскане на земеделските култури.

    ОтговорИзтриване
  2. Как да повярваме на кметицата г-жа Йотина, че пестицидите и другите препарати, с които основния арендатор - сина й Борис Йотин пръска са безвредни за пчелите, като намираме купища умрели пчелички пред входовете на някои от кошерите, а от други пчеличките излизат и не се завръщат вече.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видях във видеоклипа с какво пренебрежение се отнася кметицата към интересите на пчеларите, за разлика от отношението й към интересите на земеделския производител - сина й Борис. Трябвало не той да уведомява кога ще пръска, а пчеларите, които "не живеели на друга планета" да го търсят, за да благоволи да им каже кога ще пръска. Ето Ви един представител на необразованите парвенютата, забогатяли на гърба на избирателите. Няма на кого да се сърдим, освен на тези които ги избират и на тези които си мълчат и се оставят, освен да експлоатират земите им , но и да тровят пчелите на бедните пенсионери.

      Изтриване
    2. Надменното отношение на бюрократите, които НИЕ, избирателите ги назначаваме да ни управляват, за което им плащаме, е повод незабавно да им "потърсим сметка". За съжаление електората закъсня в осъзнаването на своите права и сега като със всяко злокачествено образование, начина на борбата с бюрокрацията е само един - "хирургически нож", с други думи казано: смяна на системата.

      Изтриване
    3. Борис Йотин14 май 2013 г. в 19:16

      Уважаеми г-н Ганчовски,
      във връзка с Вашите изявления в медиите сме длъжни да Ви уведомим, че до момента ЗП Борис Йотин не е извършвал третиране с препарати на обработваните от него земеделски земи.Съобщението, което е направено касае цялата Община.
      Държим на добрите взаимотношения и за предстоящите мероприятия в с. Смолско, ще бъдете уведомени чрез кметския наместник за деня и часа.
      Съжаляваме за загубата на "умрелите пчелички" , но нямаме вина за това събитие.
      В коментарите,които сте направили прозира друг проблем който ние не можем да решим.

      Изтриване
    4. Прави чест на г-н Борис Йотин, че се включи от свое име(неанонимно) с конструктивно отношение към проблема за измирането на пчелните семейства.
      Това ни дава увереност, че с общите усилия на големите арендатори("Елаците-мед" АД и ЗП Борис Йотин) и пчеларите от с.Смолско ще успеем да избегнем отравянето им при пръскане на земеделските култури.

      Изтриване
  3. Пчеларите очакват адекватната намеса на общинското ръководство за своевременно контролиране на арендаторите при пръскането на земеделските култури.

    ОтговорИзтриване
  4. Надяваме се, че общинското ръководство в с.Мирково ще престане да обяснява на населението "кои проблеми не били техни задължения", а ще търси съдействие от експерти, компетентните институции и законовите пътища, за да ги решава в интерес на хората.

    ОтговорИзтриване
  5. "Елаците-мед" АД проявиха конструктивно отношение към проблема с отравянето на пчелите, което е добра предпоставка за провеждане на равнопоставен диалог с тях.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.