ПОДКРЕПА ЗА БЛОГА

ПРЕГЛЕД на рекламите

РЕКЛАМИ от Google

ТЪРСАЧКА за Всеки

Custom Search

събота, 23 юни 2012 г.

СЪВЪРШЕНИЯТ МЕНИДЖМЪНТ

Пчелната майка е съвършен супервайзор .  Добрият мениджмънт на пчелното семейство за сега е непостижим за човечеството.
Пчелната майка осъществява управленски функции  в съвършена система, където отчетливо не могат да се разграничат управлявана и управляваща подсистеми. В пчелното семейство не се използват управленски методи на принуда и администриране. Алфа мениджърът - пчелната майка ръководи функционирането на пчелното семейство чрез извършване от нея на непрекъсната работа, от която в най голяма степен зависи съществуването му. Функциите на майката не се дублират, не се оспорват и не се преотстъпват на никого. Нейните действия служат като практическо указание за пчелите какво трябва да правят всеки момент и с какъв интензитет да работят.   С количеството снесени яйца за производство на нови пчели-работнички, пчели търтеи  или за нови майки се регулира изпълнението на разнообразните задачи от съответните пчели в кошера. Появата на първото пило рано напролет е сигнал към пчелите да започват, без никакво умуване, работа по почистване на отпадъците и умрелите пчели през зимата и хигиенизиране на кошера, подготовка на килийките за снасяне на яйца, подготовка на храна и хранене на майката и пилото (донасяне на вода, вземане на мед и прашец от запасите, изготвяне на пчелно млечице за пчели работнички и различно такова за майката, повишаване и поддържане на температурата около пилото до 35 градуса по Целзий), засилване охраната на кошера, събиране на информация за околната среда (разузнаване), но само онази информация, от която зависи тяхното съществуване и т.н..  Естествен за нас човеците е риторичния въпрос: "единствен Господ ли  ги е научил какви задачи и как точно да ги изпълняват". Така е, мениджъра(майката) не поучава пчелите, а само им подсказва с действията си кога и как да изпълняват присъщите си задачи. В цикъла на обратната връзка тя контролира правилно ли функционира семейството като цяло и то отново чрез действията си - увеличава или намалява количеството на снесените яйца  в точно определена степен, съответстваща на качеството и интензитета на изпълнените от пчелите задачи, а те от своя страна коригират резултатите от задачите си. 

В случая поуката за човешките общности е, че  може да се приближат до съвършенството на пчелното семейство само ако се постигне висок управленски и изпълнителски професионализъм, придобит самостоятелно, тъй като Господ не го е дал на човеците, както на пчелите. За това ще е необходимо човеците да изградят своя адекватна на съвременните цели система и организация за функционирането й,  допълнени с наличие на осъзната дисциплина от отделните човешки индивиди, и всичко това обвързано с естествени механизми за контрол на изпълнение на функциите. Утопична е тази идея, но не за всички човешки общества, например за японското.

На твърде ниско ниво на развитие в момента е българското общество, за да може в обозрима перспектива да  постигне подобно съвършенство. Управляемата система е лошо разстроена с хаотичен функционален дисбаланс  и с реално вероятен риск да загине, а управляващата подсистема е некомпетентна и безотговорна, за да управлява в унисон с целите на едно съвременно общество . Нещо повече дори не са осъзнати  какви са целите на тази обществена система.

Въпросът е - може ли да има добър мениджмънт при лоша управляема обществена система. В случая правилният подход е системният - управляемата и управляващата системи трябва да се разглеждат само в неразривна връзка. Да функционират, да се развиват и подобряват, като неотделими подсистеми на една и съща система,  така както е при пчелното семейство. Относително добрият мениджмънт на човешка общност е този който си е създал механизми и непрекъснато следи резултатите от изпълнение на задачите от управляваната подсистема дали съответстват на целите, като взема своевременни решения и ги привежда в действие за осигуряване на необходимите условия за оптимална работа на системата като цяло (в съответствие с целите за съществуването й).

за подробности виж ПОУКИТЕ ЗА ПЧЕЛАРЯ.....

7 коментара:

  1. И какво излиза, че и пчелите ни казват колко сме зле ние българите, но и тях няма кой да ги чуе. Управляващите е ясно защо ни лъжат, ами управляваните защо не реагираме?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даже и пчелите не чакат като нас друг да ни оправи. Ами като са толкова зле управляваните, дали им трябват управляващи?

      Изтриване
    2. Няма как в системата да има само управлявани, така е и при пчелното семейство. Ако е лош мениджмънта, пчелите не се колебаят, а веднага заменят майката с нова. Разликата с нас българите е, че управляваните пчелички не се лъжат, в т.ч. и от опитите на майката да стабилизира семейството когато са безуспешни. И още една разлика : в замяната съзнателно участва и некадърната майка.

      Изтриване
  2. Защо ли толкова много човеци се стремят да станат началници, във всеки случай кандидатите са много повече от началническите места. Може би защото човеците-началници не знаят как работи началничката на пчелите и че управляваните човеци също не знаем, че всички НИЕ сме длъжни непрекъснато да ги контролираме как работят, ако искаме да живеем нормално.Тотален контрол НИ е необходим: Те нас и Ние тях.

    ОтговорИзтриване
  3. Питам се какво ли трябва да прави един министър председател, ако съвсем условно оприличим държавата на един кошер. Нека го разгледаме с функциите на пчелната майка-супервайзора. Той има на разположение правила за функциониране на държавата(нормативна уредба), отбор пчелички, които му подготвят най добрата храна и го хранят непрекъснато, отбор пчелички, които подготвят условията за дейността му, отбор пчелички, които събират необходимата информация и отбор пчелички, които охраняват кошера. Работата на министър председателя е непрекъснато да взема необходимите решения. Пропусне ли, сбърка ли - чака го естествена замяна.

    ОтговорИзтриване
  4. Коментари от в.Дневник:
    (част1)

    blaf:
    222:5030 юни, 2012
    Наистина интересно какво шепнат пчелите на другите народи по света?
    Че има проблеми - има, ама с шибана комплексарщина не се оправят проблеми.

    Пловдивски:
    322:5730 юни, 2012
    Ганчовски, избистри си мисълта малко повече или се опитай да я обясниш на простосмъртните, че иначе нещата изглеждат леко притеснителни.
    strangesymmetry.co

    bgpainter:
    423:1230 юни, 2012
    Проблема в България е, че има само мениджмънт, някакъв, псевдо, но няма нито един лидер, визионер с идеи за бъдещето...
    Жената е покана за щастие!

    glupcho68:
    523:1630 юни, 2012
    "Питам се какво ли трябва да прави един министър-председател, ако съвсем условно оприличим държавата на един кошер.
    Ми какво?Понеже е мъж знаем какво правят мъжките пчели в един кошер.
    Понякога се случват и хубави неща в живота ни!

    bgpainter:
    623:2330 юни, 2012
    До коментар [#5] от "glupcho68":
    Ха-ха... мотат се и хапват. Голем просперитет ни чака ако така се мисли.
    Жената е покана за щастие!

    comandante:
    723:3930 юни, 2012
    Питам се какво ли трябва да прави един министър-председател, ако съвсем условно оприличим държавата на един кошер.
    ______________
    Министър председателя Трябва да дава на чуждестранните търтей меда гратис а пчеличките да си плащат ,че имат пита в която да носят прашеца!
    Libertarianism is just anarchy for rich people

    ОтговорИзтриване
  5. Коментари от в.Дневник:
    (част2)

    glupcho68:
    823:5330 юни, 2012
    До коментар [#6] от "bgpainter":
    Като гледам как сме цъфнали и вързали трябва ли още един мандат да го оставим или да се замислим на следващите избори?Лошото е,че наистина няма някой с визия за просперитет.
    Понякога се случват и хубави неща в живота ни!

    Цъкльо
    1001:5801 юли, 2012
    До коментар [#6] от "bgpainter":
    Вярно, търтеите се мотат, хапват ...тези три работи Но след като си свършат работата, настъпва веселата част, пчелите работнички избиват излишните търтеи.Така де от какъв зор да ги хрантутяткато са излишни.
    Не ми се мисли ако бяхме пчелен кошер какво го чака министър председателя /ако приемем че е търтей а не пчела-майка/

    Димитър Ганчовски:
    1110:3801 юли, 2012
    Ако е лош мениджмънта, пчелите не се колебаят, а веднага заменят майката с нова. Разликата с нас българите е, че управляваните пчелички не се лъжат, в т.ч. и от опитите на майката да стабилизира семейството когато са безуспешни. И още една разлика : в замяната съзнателно участва и некадърната майка.До коментар [#1] от "оstavime":
    dganchovski

    Димитър Ганчовски
    1210:4801 юли, 2012
    В случая поуката за човешките общности е: можем да се приближим до съвършенството на пчелното семейство само при: висок управленски и изпълнителски професионализъм, придобит самостоятелно, тъй като Господ не ни го е дал както на пчелите.До коментар [#2] от "blaf":
    dganchovski

    Димитър Ганчовски:
    1310:5801 юли, 2012
    По трудно ми е да обяснявам на простосмъртните. За себе си е по лесно. Като например да си интерпретирам чуждия опит: Пчелната майка не използва методи на принуда. Алфа мениджърът - майката ръководи функционирането на пчелното семейство чрез непрекъснато извършваната от нея работа - точно тази от която в най голяма степен зависи съществуването му. Нейните действия служат като практическо указание за пчелите какво и с какъв интензитет трябва да работят. До коментар [#3] от "Пловдивски":
    dganchovski

    5149mich:
    1414:1301 юли, 2012
    И пчелите ни казват колко сме зле ние българите.
    Българите са мрънкащи търтеи и ако са зле, за това са си виновни сами.

    Димитър Ганчовски:
    1518:4901 юли, 2012
    Няма как да му сменим фукциите. Едиственият начин е да го сменим него. Иначе, някой трябва да ръководи кошера, ако не сме решили да загинем заедно.До коментар [#5] от "glupcho68":
    dganchovski

    Димитър Ганчовски
    1619:0201 юли, 2012
    Че ни трябва лидер е несъмнено, но не и визионер какъвто си имаме. Трябва ни лидер, който да знае и може да ръководи, а не да реже лентички. От лидера се иска с работа да впрегне пчеличките да правят само това което могат, но не с камшик. А това което управляваните могат да правят го е казал друг, а не лидера, в случая за пчеличките това е Господ. Пчеличките не позволяват на майката да се вземе за Господ.До коментар [#4] от "bgpainter":
    dganchovski

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.