ПОДКРЕПА ЗА БЛОГА

ПРЕГЛЕД на рекламите

РЕКЛАМИ от Google

ТЪРСАЧКА за Всеки

Custom Search

сряда, 20 юни 2012 г.

ПОУКИТЕ ЗА ПЧЕЛАРЯ




Най добрият учител за пчеларя са самите пчели.

На всеки, желаещ да стане добър пчелар още в началото трябва да му стане ясно и никога да не забравя, че той трябва непрекъснато да се готви за да помага на пчелите, а не за да бъде техен чорбаджия. Пчелите не търсят помощ от никого, те знаят и могат да се справят сами. Без, обаче, да опекунства над тях, пчеларят със своята помощ може да им съдейства да повишат производителността си.
Помощта, която оказва пчеларя, разбира се че не е безвъзмездна. Те му се отплащат с излишъка от произведените пчелни продукти. Аз не  забравям, че никога не трябва да проявявам лакомия. Онези продукти, които са необходими за съществуването на пчелите, никога не им ги вземам и  се старая да не ги заменям със заместители. В противен случай, пчеларят ще започне безжалостно да експлоатира и насилствено да ограбва труда на пчелите. Убеден съм, че под различна форма, но непременно ще бъде наказан от тях. Наказанието, както за много човешки прегрешения към "другите" в природата е в зависимост от съотношението на ограбеното от пчелите към необходимото за съществуването им. 

5 коментара:

  1. Човеците, които ограбват другите човеци също знаят, че ще ги накажат от съдебната система, но има "ако" и те разчитат на него (ако ги заловят, ако докажат, ако те не успеят да излъжат и много т.н.).

    ОтговорИзтриване
  2. На пчелите не им трябва да хрантутят съдебна система. Наказанията на пчеларите за ограбването на продуктите, които пчелите са си създали, за да продължат съществуването си са ясни и категорични -пчелните семейства отслабват и лишават пчеларя от излишъка, който очаква да е за него.

    ОтговорИзтриване
  3. Ако си помислим само как се справят тези мънички същества работнички - пчелички, излиза, че и простолюдието, освен началника може и трябва да взема решения и да не чака от някъде да дойде царя-спасител, а само да си създаде майката-мениджър. Иначе управляваните живи са си загинали, каквото ни чака и нас българите, понеже не вярваме на другите в природата.

    ОтговорИзтриване
  4. Нека помислим по прилагането в България на описания сценарий при пчелите "спасяване от загиване". Вече 23 години, за да оцелее изкуствено създадената т.н. демократична система, много прибързваме да си "изберем" управници и както при пчелите в интерес на сигурността да се намерят управниците, попадаме на най некачествените. Но за разлика от пчелите, след като бързо се убедим, че са некадърни, не ги заменяме по естествен механизъм, което задължително изисква осъзнатото им участие в собствената замяна с по добре подготвени. И така отново и отново прилагаме сценария за оцеляване и все по некачествени управници намираме, а системата катастрофално се стреми към самоунищожаване.

    ОтговорИзтриване
  5. Сценарият "спасяване от загиване" на българската демократична система има и резервен вариант при неуспешното му прилагане, който за пчелите се задейства от опитните пчелари, без да се изчаква многократно неуспешното повторение на описания сценарий. Придава им се материал от качествен кошер и се провокира естествена замяна на некачествената майка с нейно участие. Досега обаче не се потвърдиха очакванията ни за България, че ролята на опитния пчелар ще изиграе по съвършената система на Европейския съюз.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.